2012. február 25.

Weblapszemle


NAPI KOMMUNIKÁCIÓ
2012. február 24.



Orbán Viktor a hesseni miniszterelnökkel találkozott

-    Az elmúlt másfél évben megalkotott 365 törvénnyel, valamint az új alaptörvénnyel Magyarország megtalálta a jövőbe vezető biztos utat, és joggal remélhető, hogy az új magyar gazdaságpolitika és alkotmányos berendezkedés kiállja az idők próbáját.
-    A Hessen tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökével folytatott megbeszélésen egyetértettünk: minden ország maga határozza meg szabályait.
-    Szóba kerültek azok a kérdések is, amelyek Németországban nagy figyelmet kaptak, így például - az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárások témái - a magyar jegybanki függetlenség és igazságszolgáltatás. A hesseni miniszterelnök elismerését fejezte ki a magyar EU-elnökségnek a romastratégia elfogadásáért.
-    Hessen tartomány különösen fontos Magyarországnak, mert itt mindig megértést és barátokat találunk, és a német-magyar gazdasági kapcsolatoknak is egy tekintélyes része éppen ezzel a német tartománnyal áll fenn.
-    Bátorítjuk a német befektetőket, hogy jöjjenek Magyarországra, és fűzzék még szorosabbra az együttműködést.
-    Örülünk annak a megtisztelő figyelemnek, amelyet a német sajtóban élveztünk a mögöttünk hagyott időszakban; szívesen tájékoztatjuk a német nyilvánosságot arról a hatalmas munkáról, amelyre rendkívül büszkék vagyunk, és az elmúlt másfél évben végeztünk el.
-    Sikerült úrrá lenni Magyarország gazdasági nehézségein, és sikerült lezárni egy nagyon nehéz, a magyarok millióit próbára tevő 8-10 éves időszakot.
-    Európában a sajtószabadság az egyik legérzékenyebb kérdés, ezért az új szabályok mindig rendkívüli vitákat kavarnak, ezeket azonban az európai demokrácia természetes részének tekintjük. Az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt tett javaslatait elfogadtuk és átvezettük a médiatörvényen. Emellett a magyar Alkotmánybíróságnak szintén voltak változtatási indítványai, a kormány pedig ezeket is megfontolja.
-    Amit nem fogadunk el, az az, hogy önmagában a sajtószabályozásról szóló vita alkalmat adjon arra, hogy nem demokratikusnak minősítsenek egy országot. Az, hogy nyílt vita van a sajtószabályozás kérdéséről, éppen annak a bizonyítéka, hogy van Magyarországon működő demokrácia.

Havasi Bertalan,
a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője
Forrás: kormányportál

Nincsenek megjegyzések: