2012. február 27.

WEBLAPSZEMLE

NAPI KOMMUNIKÁCIÓ
2012. február 25.

Orbán Viktor a német FAZ újságnak

- A kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslat nem törvényes és nem fair eljárás.
- A tagországi államháztartás feletti bizottsági ellenőrzés szigorítása lényegében a mi kezdeményezésünkre történt. Nem értjük, hogy a bizottság elsőként miért éppen egy olyan országgal szemben gyakorolja kiterjesztett jogait, amely nem tartozik az euróövezethez, és mégis mindent megtesz az államháztartási konszolidációért.
- Nagyon komolyan vesszük a javaslatot. Nem ellenezzük, hogy az EB erős pozíciót foglal el az európai költségvetési politikában, azt viszont ellenezzük, hogy egy önmagában helyénvaló eszközt helytelenül használnak, amint az Magyarország esetében történik.
- Nem kívánunk találgatásokba bocsátkozni az EB esetleges politikai motivációit illetően, ugyanakkor síkraszállunk azért, hogy az uniós pénzügyminiszterek március közepén soron következő tanácsülésén a testület ne kövesse az EB ajánlását.
- Az Európai Bizottság számításai szerint a deficit az idén a 3 százalékos határérték alatt lesz, jövőre pedig 3,25 százalék lehet. Visszautasítjuk az EB állítását, amely szerint a reális hiány magasabb lenne, ha kiszűrnénk az egyszeri intézkedések hatását. Az államháztartási helyzet alakulását valóban befolyásolják egyszeri hatások, ezek azonban nem érik el a brüsszeli bizottság által jelzett nagyságrendet.
- A deficit nagyobbik része szerkezeti jellegű, erről az EB döntése előtt egy nappal levélben tájékoztattuk a testület elnökét, de nem találtunk meghallgatásra.
- 2013-ban Magyarországon lesz az egyik legalacsonyabb államháztartási hiány az Európai Unióban, az ország a hetedik vagy a nyolcadik helyet foglalja majd el a huszonhetek rangsorában.



Havasi Bertalan,
a miniszterelnök sajtófőnöke

Nincsenek megjegyzések: