2013. december 9.

FIDESZ ÜZENETEK 2013.december 2.




Jövőre 100 ezer forint felett lesz a minimálbér



·         2014-ben kúszik először 100 ezer forint fölé a minimálbér összege.

·         Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint lesz a szakmunkás bérminimum.

·         A kormányváltás óta minden évben történt minimálbér emelés, átlagosan, évente közel 10%-al nőtt a minimálbér összege. (2010-ben 73.500 Ft volt a minimálbér, ezt 2011-re 78-000 Ft-ra, 2012-re 93 ezer forintra, 2013-ra 98 ezer forintra emelkedett.)

·         A minimálbéren foglalkoztatottak megélhetését a béremelés mellett a rezsicsökkenés, valamint a kiskeresetű családok adócsökkentése is segíti.

·         Fontos, hogy ez nemcsak a minimálbérből élőket érinti pozitívan, hanem pl.: a pedagógusokat is, akiknek fizetése (az új pedagógus béremelési program szerint) a mindenkori minimálbérhez van kötve.

·         A Fidesz továbbra is kitart a minimálbér emelés támogatása mellett, nem értünk egyet a bukott baloldal minimálbér csökkentésre és eltörlésére vonatkozó elképzeléseivel. Bajnai Gordon 32 ezer forinttal akarja csökkenteni a minimálbért.  Gyurcsány Ferenc januárban olyan programot tett közzé, amelyben eltörölné a minimálbért.




Orbán Viktor: Mindenki, aki adót csal, annak a börtönben a helye (NAV)



·         Aki adót csal, annak a börtönben van a helye. Adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben kell fellépni.

·         Ez alól senki sem bújhat ki, lehet kicsi vagy nagy, magyar vagy nemzetközi cég, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Ebből nem engedünk.

·         Akinek tudomása van bármiről, a hatóság felé azt jelezni kell, és ők ki fogják vizsgálni.  

·         A NAV kapcsán az ÁSZ vizsgálja a jogszabályok betartását, ezeket a jelentéseket ismerhetjük is, hiszen nyilvánosak.

·         A parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, a politikai felelősség megállapítása akkor következhet, ha a hatóságok megállapítottak jogi felelősséget.



Fidesz: az ellenzék maga hiúsította meg a NAV- vizsgálóbizottságot

·         Az ellenzéki pártok saját maguk hiúsították meg, hogy parlamenti vizsgálóbizottság jöjjön létre Horváth András volt adóhatósági munkatárs állításainak kivizsgálására.
·         Tavaly MSZP-s képviselők egy olyan módosító indítványt nyújtottak be, amelyben azt kezdeményezték: országgyűlési vizsgálóbizottság ne vizsgálhasson olyan ügyet, amely folyamatban lévő büntetőeljárás tárgya. Ezt a javaslatukat a Ház akkor megszavazta, a NAV-ügyben most parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazó LMP frakcióvezetője, Schiffer András is támogatta.
·          Ezért álságos és hamis az ellenzék követelése.



Elindult a nyilatkozattétel a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről



·         Elindult a nyilatkozattétel a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről.

 Ez a pénzügyi rezsicsökkentés része.

·         A törvény szerint már december elsejétől lehet nyilatkozni a bankoknál.

·         Legkorábban februárban lehet majd élni a lehetőséggel (ehhez legkésőbb január 20-ig le kell adni a banknál a nyilatkozatot).

·         Az ingyenes készpénzfelvétel fogyasztói alapjog.

·         Nem számíthatunk arra, hogy a bankok felhívják erre a figyelmet. 

·         Bízunk benne, hogy ne próbálják meg megakadályozni az ügyfeleket ebben (ahogy a végtörlesztés esetén tették, ami miatt 9 milliárd forintos büntetést szabott ki a GVH).





Kiegyensúlyozott növekedési pályára állt az ország





·         Újabb rekordot döntött a foglalkoztatottak száma, és emellett tíz éves rekordot döntött a beruházások növekedése is. Egy év alatt 9,8 százalékkal nőtt a beruházások aránya.

·         Reális cél, hogy elérjük, illetve meghaladjuk a négymillió foglalkoztatottat, hiszen 21 éves csúcson van hazánkban a foglalkoztatás.

·         A beruházások nőnek, a gazdasági növekedés tartós, és több ember dolgozik, mindez azt jelenti, hogy kiegyensúlyozott növekedési pályára állt az ország.

·         Biztató, hogy egyszerre emelkedik a férfiak, a nők, a pályakezdők és a nyugdíjhoz közeledők foglalkoztatása.

·          A nők foglalkoztatásában 2014-től áttörés várható a gyed extra bevezetésének köszönhetően, úgy számolnunk, a következő esztendőkben 30 ezer édesanya munkavállalását tudja ezáltal segíteni a kormány.

·         A Nők 4o program, az 55 év feletti munkanélküli hölgyek foglalkoztatását jelentős mértékű adókedvezményekkel támogatja. A programra a munkaadók már jelentkezhetnek, év végéig a munkaügyi hivataloknál jelenthetik be az igényüket.

·         A téli közfoglalkoztatási program keretében 200 ezer álláskereső kap munkát vagy képzést és érte fizetést. Az alacsony képzettségűek olyan képzést kaphatnak, amellyel később majd nagyobb eséllyel tudnak majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

·         Magyarország jobban teljesít, mint a 2010-es kormányváltás előtt, hiszen több embernek vagyunk képesek munkát adni, illetve megélhetést biztosítani.




A baloldal hazudik a minimálbérről



·         Bajnai Gordon nemcsak adóemelést akar, hanem a minimálbéremelést is ellenzi – ez derül ki az Együtt-PM nyilatkozatából.

·         Bajnai Gordon számításainak szépséghibája, hogy az ő adórendszerében nem 101.500 Ft volt a minimálbér, hanem bruttó 73.500 Ft volt, a munkavállalók fizetését pedig 32-40%-os adókulcs terhelte.

·         Bajnai Gordon állításaival ellentétben, ő nem növelni, hanem 32 ezer forinttal csökkenteni akarja a minimálbért, ahogy azt a Haza és Haladás egy korábbi tanulmánya már leleplezte.

·         A szocialisták, figyelmét pedig felhívjuk arra, hogy a magyar minimálbéreket – a szocialisták alkalmatlan kormányzása miatt – nem euróban, hanem forintban számolják.



A baloldallal ellentétben a Fidesz adócsökkentésben gondolkodik (reagálás az Együtt-PM-re, akik parlamenti vitanapot kezdeményez az egykulcsos adóról)



·         Bajnai Gordon és az egész bukott baloldal adóemelést akar, míg a Fidesz további adócsökkentésben gondolkodik.

·         A baloldal kudarcos adórendszere a családokat, a munkavállalókat elszegényítette, fizetésüket csökkentette és a gazdaságot zuhanó repülésbe vitte.

·         A családi adórendszer több százmilliárd forintot hagy a családok zsebében és a tartós gazdasági növekedés motorja. 

·         A baloldal újra a bankadót és a multik adóját csökkentené, a személyi jövedelemadó kulcsot pedig 40 százalékra emelné.

·         Ezzel szemben a Fidesz elkötelezett a további adócsökkentés mellett,

·         januártól 270 ezer kiskeresetű család adója csökken.




Magyarország nem kér a Gyurcsány-Bajnai korszakból (Reagálás a DK 16 pontos programjára)






·         Ma biztatóan nő a gazdaság, a foglalkoztatás, a családok terhei csökkennek.

·         A magyarok nem kérnek többet a Gyurcsány-Bajnai-korszakból  és

·          ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették az országot.

·         A bukott baloldal ma is elvenné a családi adókedvezményt, eltörölné a rezsicsökkentést és adóemelést akar - erről szól a DK programja is.




Jövőre emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és egy új díjformát is bevezetnek




·         Jövő januártól több mint nettó  5 ezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj.

·         A kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat is, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.

·         A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben.

·         Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák.

·         Az új, kiemelt ápolási díj jövőre 3600 személyt érinthet, akiknek többsége a jelenleg emelt összegű ápolási díjban részesülők köréből kerül ki.

·         Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad.

·         Azok számára, akik otthon gondozzák súlyosan beteg vagy fogyatékos családtagjukat, már korábban elindították az úgynevezett "fecske-szolgáltatást", melynek lényege, hogy - havi 12-15 órányi - pihenést, ügyintézési szabadidőt biztosítanak a számukra, azzal, hogy erre az időre átvállalják a gondozási feladatokat. Az EMMI azt tervezi, hogy a jelenleg Budapesten és öt megyében sikeresen működő szolgáltatást országossá bővítik a 2014-2020 közötti európai költségvetési forrásokból.




Mától vásárolható az új babakötvény




·         December 2-tól kaphatók a Magyar Államkincstár kirendeltségeinél az új babakötvények; a befektetés kizárólag a start-számlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi.

·         Egyszerűbb lesz az új babakötvény kezelése. A babakötvény továbbra is csak az Államkincstárnál vezetett számlákon lesz elérhető,

·          a szülőknek mostantól csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár egyik fiókjába, vagy a járási hivatalba, amikor megnyitják a start-számlát.

·         A babakötvényt az Államkincstár fiókjaiban, és jelenleg 10 járási hivatalban lehet jegyezni.

·         Erre a start-számlára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást utal.Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetés esetén a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a magtakarítás.

·         A start-számlán felhalmozott összeget a fiatal felnőtt kérésére a 18. születésnapja után fizeti ki az államkincstár.



Új Btk – A jogos védelem kiszélesítése növeli a polgárok biztonságát



·         Az öt hónappal ezelőtt hatályba lépett új Btk. a jogos védelem szabályait alapvetően megváltoztatta, kibővítette és meghatározta azokat a tipikus elkövetési módokat, amikor a megtámadottnak nem kell tekintettel lennie a szükségesség és arányosság követelményére.

·         Például ilyen eset az, ha valakit éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan megtámadnak, vagy valakinek a lakásába ugyanilyen módon hatolnak be.

·          A lakáshoz tartozó bekerített helyre, vagyis a kertbe való behatolás akkor teremti meg a kockázat nélküli védekezés lehetőségét, amikor fegyveresen követik el valaki ellen a bűncselekményt.

·         Az elmúlt hónapok bizonyították, hogy az új szabályozást érintő kritikák megalapozatlanok voltak, nincs tudomása olyan esetről, amikor a jogos védelmi helyzet kiszélesítésével bárki is visszaélt volna.

·         A törvényt kritizálók azt feltételezték, hogy a jogos védelmi helyzetet éppen bűncselekmények elkövetésére, például önbíráskodásra fogják kihasználni.

Nincsenek megjegyzések: