2012. november 27.

Levélpárbaj: Mesterházy - kontra Áder




Mesterházy: „A szocialista párt meggyőződése szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség a választási eljárásról szóló törvény tervezett elfogadásával a demokratikus választási rendszer teljes felszámolására tör.” 
Áder: „Az Ön megalapozott alkotmányjogi érvelése épp oly fontos számomra, mint minden megfontolásra méltó érv, mely szabadságunkat és demokráciánkat szolgálja.”


Az elmúlt hetek egyik leghangosabb, tán a leghangosabb  parlamenti, s azon kívüli szócsatáját az új választási törvényt kísérte, kíséri. Levelek is szép számmal repkedtek, repkednek körülötte.  Tán nem sértünk levéltitkot, ha idézzünk a két  legfrissebbet, legmarkánsabbat.
Személyes meghallgatást kért Áder János köztársasági elnöktől Mesterházy Attila az MSZP elnöke, parlamenti frakciójának vezetője. Az államfőhöz írt levelében hangsúlyozza:

„A megbeszélésre a választási eljárásról szóló törvény elfogadásának napján, vagy azt követően kerüljön sor, hogy aggályainkat meghallgatva és megfontolva az elnök úrnak még legyen ideje a jogszabály előzetes normakontrollját kérni az Alkotmánybíróságtól.
A szocialista párt meggyőződése szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség a választási eljárásról szóló törvény tervezett elfogadásával a demokratikus választási rendszer teljes felszámolására tör.
Meggyőződésünk, hogy a törvény ellentétes nemcsak a magyar emberek érdekével és az alkotmánnyal, hanem az Európai Unió alapértékeivel is. Nincs kétségünk afelől sem, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség megszavazza ezt a politikai és társadalmi konszenzust egyaránt nélkülöző javaslatot.”
***
Nem késlelkedett a válasszal a köztársasági elnök. Íme!
„Tisztelt Frakcióvezető Úr!
Bizonyára Ön is emlékszik, hogy megválasztásomkor elmondott országgyűlési beszédemben így fogalmaztam: »Magyarország köztársasági elnökeként magam is maradéktalanul viselni fogom az Alaptörvényben rám rótt felelősséget. Miként abban is biztos vagyok, hogy mindannyian azt várják tőlem, hogy a rám ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesítsem. Érvényesíteni fogom.«
Reményeim szerint nem kerülték el figyelmét beiktatásom után tett nyilatkozataim, melyekben több ízben félreérthetetlenül egyértelművé és világossá tettem, hogy »ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni, ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni.«
Mint azt Ön is tudja, megválasztásom óta ehhez tartom magam, és ez így lesz mindaddig, amíg köztársasági elnökként szolgálhatom közös hazánkat. Számomra mindennél fontosabb 1990-ben életre hívott polgári demokráciánk, alkotmányos jogaink és demokratikus értékeink védelme. Ezért ha a legcsekélyebb kétség is felmerül bennem bármely törvény alkotmányosságát illetően, egyetlen pillanatig sem fogok habozni, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz forduljak.
Mindez tisztségemből adódó felelősségem, amely sosem lesz annak függvénye, hogy ki bátorít erre, és ki nem. Mert csak egyetlen út létezik számomra. Az, hogy mit kíván meg tőlem az a megtisztelő kötelezettség, amelyre 2012. május 2-án az ország színe előtt esküt tettem.
Mindezek alapján arra kérem, ha az Ön frakciójának a választási eljárásról szóló törvény végső szövegével kapcsolatban megalapozott alkotmányos aggályai lesznek, tekintettel az Alaptörvényben rögzített határidőkre, közvetlenül az elfogadást követően juttassa el levélben számomra képviselőcsoportjuk részletes és tételes alkotmányjogi észrevételeit arról, hogy a törvény mely paragrafusának melyik rendelkezése miért ütközik hazánk Alaptörvényébe.
Országunk s egyben politikai nemzetünk érdeke, hogy a legcsekélyebb alkotmányos kétség se árnyékolhassa be a demokráciánk és szabadságunk alapját jelentő törvényeket. Ezért minden hozzám eljuttatott alkotmányos észrevételüket alapos megfontolás tárgyává teszem. Egyúttal arról is tájékoztatom, hogy ezt a felhívásomat minden olyan országgyűlési képviselőcsoport számára is eljuttatom, amely kritikával illette a még el nem fogadott törvény tervezetét.
Tisztelt Frakcióvezető Úr!
Az Ön megalapozott alkotmányjogi érvelése épp oly fontos számomra, mint minden megfontolásra méltó érv, mely szabadságunkat és demokráciánkat szolgálja.”
***
Gyorsan elolvasta Áder János köztársasági elnök válaszlevelét Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető. Közleményt sem feledkezett közzétenni róla:
„Sajnálattal veszem tudomásul, hogy Áder János köztársasági elnök nem ad lehetőséget a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetőjével való találkozóra.
Személyesen fogok gondoskodni arról, hogy az MSZP álláspontját és aggályait eljuttassam az államfőhöz.”   
***
Alkalomhoz illően, folytatja a választási regisztráció elleni tüntetéssorozatát az MSZP-tól „elfüggetlenedett”  Gyurcsány-csapat is. Az éhségsztrájk kellemetlenségei és a hűvös időre tekintettel a Parlament előtti sátorozás helyett ezúttal mozgékonyabb felzúdulást hirdettek. A Demokratikus Koalíció a köztársasági elnök rezidenciája elé vonul, ahol felhívják Áder János a figyelmét arra, hogy „kötelessége a szabad és tisztességes választás feltételeinek biztosítása”, ezért "tisztelettel megkérik", hogy vétózza meg, ne írja alá  ”a szabad és demokratikus választást súlyosan veszélyeztető választási eljárási törvényt”, hanem küldje azt előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságra.
***
Tény, ami tény: hosszú szenvedélyes viták után az Országgyűlés mai ülésén zöld utat kaphat az új választási törvény.

2012.november 26.
Bartha Szabó József 
Forrás:www.gondola.hu

Nincsenek megjegyzések: