2011. április 5.

Aláírás gyűjtés


Délegyháza Község Önkormányzata
Délegyháza
Árpád u. 8.


Tisztelt Képviselő-testület!


Váratlanul a kezünkbe kerültek olyan tervek, melyek 2005-ben Bulyáki Antal polgármestersége idején készültek és az orvosi rendelő felújítását, valamint a tetőtér beépítésének építész terveit tartalmazzák. Az akkori testület bölcsen előre látta, hogy a lélekszámában gyorsan növekedő községünknek szüksége van egy jól működő szakorvosi rendelőre. Az első ütemben a földszinti rész felújítása elkészült. Kialakításra került az új vizesblokk, a nyílászárók cseréje is megtörtént, valamint az épület teljes festése, a beázás megszüntetése.
Tudjuk, hogy az Önkormányzat bevételi forrásokat keresve pályázatot hirdetett az orvosi rendelő tetőterének értékesítésére, mely azonban nem e szerint a terv szerint került kiírásra.
A jelenlegi kiírás egy meglehetősen bizonytalan üzleti konstrukciónak tűnik, hiszen a mai gazdasági helyzetben a lakáspiac stagnál, építési hitelekhez hozzájutni nagyon nehéz.
Egyébként is Délegyházán lépten-nyomon eladó ingatlanokba ütközünk, melyeket évek óta nem tudnak értékesíteni. Célravezetőbbnek tűnik egy újabb pályázati kiírásban a terv szerinti orvosi rendelők megépítése és azok értékesítése, eladása vagy bérbe adása a dunavarsányi egészségházhoz hasonlóan.
Ismeretes, hogy az utóbbi években, községünkben 45-51 újszülöttet avatunk délegyházi polgárrá. A 14 éven aluli gyermekek száma jelenleg a 3347 fő lakosságból 549 fő. Egyre égetőbb szükséggé válik az újszülöttek és gyermekek szakszerű orvosi ellátása.
A lakosság létszámát tekintve szükséges lenne a háziorvosi ellátáshoz kapcsolódóan más szakorvosi ellátás biztosítása is. Pl. a gyermekorvosi ellátáson kívül, helyi laboratórium, EKG, esetleg sebészeti ellátás, a balesetek mielőbbi kezelése miatt, ésszerűen támogatva a helyi háziorvosi ellátást. A gyermekfogászat is megoldásra vár.
Véleményünk szerint Délegyházának nem új lakásokra van jelenleg szüksége, hanem a helyi alapfokú egészségügyi ellátás teljesebb körű megoldására.
Községünkben az idősebbek létszáma is jelentős, 613 fő. Rájuk gondolva is megoldást jelentene a helyi ellátás, mert a Szigetszentmiklósi rendelő messze van, és az ellátás az utóbbi időben eléggé nehézkessé vált. Pl. vérvételre időpontot több hét múlva lehet kapni, a szakrendeléseken ahová nem kell időpontot kérni, hosszú órákig kell várakozni. Telefonon nem is lehet időpontot kérni, így többször kell a rendelőbe menni, ami rengeteg időbe és pénzbe kerül.
Ezért kérjük a Képviselő-testületet, hogy vonja vissza a jelenleg kiírt pályázatát és írjon ki egy újabb pályázatot az eredeti terveknek megfelelően, orvosi rendelő bővítésére, megteremtve a lehetőséget egy teljesebb körű szakrendelő működtetésére. Biztosak vagyunk benne, hogy a község lakossága is ezt a tervet támogatná.
Délegyháza, 2011. március




Aki csatlakozni akar az aláírókhoz, keresse 
Hancsics Györgyöt a +36-30/380 5261 telefonszámon.

Nincsenek megjegyzések: